Son zamanlarda internet kullanıcıları arasında sıkça sorulan bir soru, Türkiye'nin siyasi tarihine dair merakları yeniden canlandırdı. "Türkiye'de öldürülen ilk başbakan kimdir?" sorusunun cevabı, hem tarih severler hem de genel okuyucular tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. İşte, bu kritik sorunun cevabını arayanlar için detaylar...

Büyük Gözler Filmi Konusu, Oyuncuları Kimler Çekim Mekanları, nerede çekildi, film nasıl bitiyor? Büyük Gözler Filmi Konusu, Oyuncuları Kimler Çekim Mekanları, nerede çekildi, film nasıl bitiyor?

Türkiye'de Öldürülen İlk Başbakan: Nihat Erim

Türkiye'de öldürülen ilk başbakan Nihat Erim'dir. Türk hukukçu, akademisyen ve siyasetçi olan Nihat Erim, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde beş dönem Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) milletvekili olarak görev yapmıştır. Erim, 1971-1972 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yapmış ve 19 Temmuz 1980'de İstanbul Dragos'ta Devrimci Sol militanları tarafından düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetmiştir.

Nihat Erim'in Hayatı ve Kariyeri

Nihat Erim, 17 Mart 1912'de Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde doğdu. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Paris Hukuk Fakültesi'nde doktora yaptı. 1939'da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kamu hukuku doçenti olarak atanmış ve 1941'de profesör unvanını almıştır. 1959-1961 yılları arasında Birleşmiş Milletler Uluslararası Hukuk Komisyonu üyesi olarak görev yapmıştır.

Siyasi Kariyeri

Erim, 1943-1950 yılları arasında CHP Milletvekili olarak TBMM'de bulundu. 12 Mart 1971 Muhtırası'nın ardından CHP'den ayrılarak hükûmeti kurmakla görevlendirildi ve 26 Mart 1971'de kurduğu askerî cunta hükûmeti 22 Mayıs 1972'ye kadar görevde kaldı. 1961 Anayasası'nda değişiklikler yapmış ve "Balyoz Harekâtı" olarak bilinen uygulamaları başlatmıştır. 1977'ye kadar Cumhuriyet Senatosu'nda Kontenjan Senatörü olarak görev yapmıştır.

Nasıl Öldü?

15 Temmuz 1979'da evine patlayıcı madde atılan ve zarar görmeyen Nihat Erim, 19 Temmuz 1980'de İstanbul Maltepe Dragos'taki Deniz Kulübü'nün önünde Dev-Sol militanları tarafından düzenlenen suikast sonucu öldürülmüştür. Olay yerinde, "Faşist Gün Sazak'tan sonra faşist Erim’i de işkenceleri ve devrimcilerin katlini protesto için cezalandırdık. (Devrimci Sol)" yazılı bir bildiri bulunmuştur. Ölümü Türkiye çapında büyük yankı uyandırmış ve millî birlik çağrıları yapılmıştır. 22 Temmuz 1980'de düzenlenen cenaze töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Editör: Zeliha YAKUT