Kolombiya, 300 yıldan uzun süre önce Karayipler'de batan ve milyarlarca dolar değerinde hazine taşıdığına inanılan San José adlı İspanyol savaş gemisini ortaya çıkarmak için bir su altı keşif gezisinin ilk aşamasını başlattı. Bu heyecan verici keşif, tarihe ve deniz altı arkeolojisine meraklı olanlar için büyük bir ilgi uyandırıyor.

520001 6

San José'nin Hikayesi


San José, 8 Haziran 1708'de İspanya Veraset Savaşı sırasında İngiliz gemileriyle yapılan bir savaş sırasında battı. Gemi, Peru'nun Potosi madenlerinden altın, gümüş, zümrüt ve diğer değerli malları taşıyordu ve Panama'dan Kolombiya'ya seyahat ediyordu. 62 silahlı ve üç direkli bu gemi, İspanyol filosunun amiral gemisi ve en büyük kalyonuydu.

Meteoroloji Son dakika uyarısı: Meteoroloji saat verip uyardı! Dolu, sel ve sağanak geliyor: İstanbul, Ankara, Antalya, Adana ve Osmaniye Meteoroloji Son dakika uyarısı: Meteoroloji saat verip uyardı! Dolu, sel ve sağanak geliyor: İstanbul, Ankara, Antalya, Adana ve Osmaniye

20151225 E S T N W01 0089

Keşif Yolculuğu ve İlk Aşama

Kolombiya hükümeti, San José'yi ilk kez 2015 yılında liman kenti Cartagena'nın açıklarında keşfetti. Kolombiya Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (ICANH), keşif gezisinin ilk aşamasının 'müdahaleci olmayan' uzaktan sensörler kullanarak gemiyi fotoğraflamaya odaklanacağını belirtti. Bu görüntüler, deniz yatağındaki arkeolojik keşiflerin envanterini oluşturmak için kullanılacak.

6651B1E3A767753401C2Badf

ICANH ayrıca, keşif alanını 'arkeolojik değeri koruma' amacıyla ulusal 'korunan arkeolojik alan' ilan etti. Araştırmacılar, akustik konumlandırma teknolojilerine sahip bir su altı gemisi ve alanın derinliğine inebilen çeşitli sensör ve araçlara sahip uzaktan kumandalı bir araç kullanmayı planlıyorlar.

The Chronicles Of Narnia The Voy

Tarihi ve Kültürel Değer


Kültür Bakanı Juan David Correa, keşif gezisinin başlatıldığı Cartagena'da düzenlediği basın toplantısında, "Bu hükümet benzeri görülmemiş bir şey yapıyor. Tarihi ve kültürü anlamanın bir yolu olarak kalyonun batmasını keşfediyoruz" dedi. San José'nin keşfi, geminin taşıdığı hazineler ve bunların 18. yüzyılın başlarındaki Avrupa'nın ekonomik, sosyal ve politik iklimi hakkında sağlayabileceği ipuçları nedeniyle büyük önem taşıyor.

6651B45Da767753401C2Bb01

Milyar Dolarlık Hukuk Mücadelesi


San José'nin keşfi, aynı zamanda milyarlarca dolarlık bir hukuk mücadelesinin de fitilini ateşledi. Kolombiya, San José'yi 2015 yılında uluslararası bilim adamlarının yardımıyla keşfettiğini belirtse de, ABD merkezli bir deniz kurtarma şirketi olan Sea Search-Armada (SSA), gemi enkazını 1980'lerin başında kendilerinin keşfettiğini öne sürdü. SSA, Kolombiya hükümetine karşı Daimi Tahkim Mahkemesi'nde hukuki bir mücadele başlattı ve batıktaki hazinenin değerinin yarısına, yani yaklaşık 10 milyar dolara, hakkı olduğunu ileri sürdü. Kolombiya hükümeti ise SSA'nın iddialarına karşı çıkıyor.

654A08B786B2473Dfcefd989


San José'nin keşfi, hem tarihi hem de kültürel açıdan büyük bir öneme sahip. Keşif gezisinin ilk aşamasının sonuçları, sonraki keşiflerin yolunu açacak ve gemi enkazından arkeolojik materyallerin kurtarılmasına yönelik adımlar atılacak. Kolombiya'nın bu tarihi keşfi, dünya genelinde büyük bir ilgi uyandırmaya devam edecek.

Editör: Ali Çakar