Yargı Paketi Tasarısı, Türk Medeni Kanunu'nda yer alan kadının soyadı düzenlemesinde değişiklik öngörüyor. Tasarıya göre, evlendikten sonra bekarlık soyadını tek başına kullanabilme hakkına Anayasa Mahkemesi kararına rağmen sahip olamayacaklar. Bu değişiklik, kadınların evlenme sonrası soyadı kullanımını kısıtlamayı amaçlıyor.

Yeni Atandığı Köyü Güzelleştirmek İsteyen İmamın Yolları Temizleme Çabası Beğeni Topladı Yeni Atandığı Köyü Güzelleştirmek İsteyen İmamın Yolları Temizleme Çabası Beğeni Topladı

ETKİ AJANLIĞI SUÇU TARTIŞMASI

Tasarıda yer alan 22. madde, "etki ajanlığı" olarak tartışılıyor. Bu maddeye göre, Türkiye'de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar, hapis cezası ile cezalandırılacak. Bazı hukukçular bu düzenlemeyi "yeni tip casusluk" suçu olarak nitelendiriyor. Bu düzenleme, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yapılan faaliyetleri cezalandırmayı amaçlıyor.

SUÇUN TANIMI VE CEZALARI

Tasarıdaki düzenlemeye göre, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda hareket edenler hapis cezası ile cezalandırılacak. Suçun işlenmesi durumunda verilecek cezalar, suçun niteliğine göre değişiklik gösterecek. Bu düzenleme, devletin iç ve dış siyasal yararlarını korumayı amaçlıyor.

Yargı Paketi Tasarısı'ndaki bu düzenlemeler, kamu güvenliği ve devletin çıkarlarını korumayı hedefliyor. Ancak bazı kesimler, özellikle kadınların soyadı değişikliği konusundaki kısıtlamaları ve etki ajanlığı suçu tanımını aşırı bulabilir. Tasarı, Meclis'te yapılan tartışmaların ardından kabul edilirse yürürlüğe girecek.