Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen 2023 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (2023-ALES/3) çıkmış soruları, adaylar arasında büyük ilgi uyandırdı. Yaklaşık bir milyon adayın katıldığı sınavda, soruların doğru cevapları ve çözümleri araştırıldı.

 ALES 2023 SINAVI DETAYLARI

19 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilen sınav, Türkiye genelinde 81 il ve 92 sınav merkezinde düzenlendi. Saat 10.15'te başlayan sınavda adaylara, toplam 100 sorudan oluşan sayısal ve sözel testler için 150 dakika cevaplama süresi verildi. Ancak, sınav başlamadan önce saat 10.00'dan sonra sınav binalarına aday alınmadı.

MEB 2024 TAKVİMİ, ÖĞRETMEN atamaları nasıl yapılacak, mülakat var mı? Öğretmen ne kadar kontenjan var? MEB 2024 TAKVİMİ, ÖĞRETMEN atamaları nasıl yapılacak, mülakat var mı? Öğretmen ne kadar kontenjan var?

2024 ALES sınavına girecek olan adaylar, 2023 çıkmış soruları üzerinden son hazırlıklarını yapmaya odaklandılar. Türkçe, sözel mantık ve paragraf soruları gibi konulara yoğunlaşan adaylar, sınavın zorluk derecesini anlamak ve stratejilerini belirlemek için geçmiş yılların sorularını incelediler.

 ÖSYM'NİN AÇIKLAMASI

ÖSYM, adayların çıkmış soruları incelemesi için resmi web sitesinde bir bölüm oluşturdu. Adaylar, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile sisteme giriş yaparak soruları detaylı bir şekilde inceleyebildiler. Bu hizmet, adayların sınav öncesi kendilerini değerlendirme ve eksikliklerini belirleme fırsatı bulmalarına olanak sağladı.

ALES sınavı, yüksek lisans ve doktora programlarına başvuracak adaylar için kritik bir adımdır. Geçmiş yılların sorularını inceleyerek stratejilerini belirleyen adaylar, sınava daha iyi hazırlanma fırsatı buldular. Ancak, sınavın içeriği ve zorluk derecesi her yıl değiştiği için, adayların kapsamlı bir şekilde hazırlanmaları önem arz etmektedir.

ALES 2023 ÇIKMIŞ SORULAR EKRANI İÇİN TIKLAYIN