İskoçya'nın İskoçya Ulusal Partisi (SNP) lideri ve İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf'un, güven oylamasından yeterli desteği alamayacağı gerekçesiyle istifa etmeye hazırlandığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Peki, Hamza Yusuf kimdir ve neden istifa etmeye karar verdi?

HAMZA YUSUF KİMDİR?

Hamza Yusuf, İskoçya'da 27 Mart 2023 tarihinde yapılan liderlik yarışını kazanarak SNP lideri ve İskoçya Bölgesel Başbakanı olarak göreve başladı. Yusuf, İskoçya'nın ilk Müslüman başbakanı unvanını taşıyor. Babası Pakistan kökenli olan Yusuf'un annesi ise Kenya'da Güney Asyalı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

HAMZA YUSUF NEDEN İSTİFA ETTİ?

Yusuf'un istifa etme kararı, SNP ile İskoçya Yeşiller Partisi arasındaki güç paylaşımı anlaşmasının sona ermesiyle başladı. İki parti arasındaki anlaşmazlık, özellikle emisyon hedefleri konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle koalisyonun sona ermesine yol açtı. Bu durum, Yusuf'un liderliğindeki hükümetin zorlu bir döneme girmesine neden oldu.

Selahattin Demirtaş neyle suçlanıyor, kaç yıl hapis cezası var? Selahattin Demirtaş neyle suçlanıyor, kaç yıl hapis cezası var?

Yusuf, güven oylaması sürecinde desteğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığı için istifa etme kararı aldı. Ancak Yusuf, güven oylamasını kazanabileceğine inandığını ve istifa etmeyi düşünmediğini açıklamıştı. Bu gelişmeler, İskoçya'da siyasi dengelerin değiştiği bir süreci işaret ediyor.