Norveç, yakın zamanlarda 107 milyar dolarlık kar elde ettiğini açıkladığı Norveç Varlık Fonu ile dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alıyor. Ancak, Norveç'in refah seviyesini daha da artırabilecek büyük bir keşif yapıldı.

NORVEÇ VE GRÖNLAND ARASINDA BÜYÜK ALTIN KEŞFİ!

Norveçli araştırmacılar, dünyanın tamamında yıllık olarak çıkarılan değerli maden miktarının yaklaşık iki katı oranında yeni bir rezerv keşfedildiğini belirtti. Bu yeni rezervler, tonlarca altın, gümüş, bakır ve çinko içeriyor.

Tarifeli uçakta ilişkiye girdiler! Ahlaksız olay büyük tepki geçti Tarifeli uçakta ilişkiye girdiler! Ahlaksız olay büyük tepki geçti

Norveç Petrol Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Norveçli bir araştırma ekibinin ülkenin geniş kıta sahanlığının deniz yatağının altında büyük metal ve mineral rezervleri keşfettiği duyuruldu. Bu büyük keşfin, Norveç'e altından nadir toprak metallerine kadar önemli miktarlarda mineral çıkarma şansı vereceği belirtildi.

Ancak, madenlerin Norveç ve Grönland Denizi açıklarında bulunması çevrecilerin tepkisine neden oldu. Çevre aktivistleri, yüksek miktardaki rezervlerin çıkarılmasına karşı çıkarken, Norveçli yetkililer açık deniz alanlarını derin deniz madenciliğine açıp açmamayı düşünüyor.

AKTİVİSTLER ALTIN ÇIKARILMASI KARŞI

Norveçli yetkililer, parlamentonun onayını gerektiren ve çevresel kaygılara yol açan bir süreç olan bu konuda dikkatli adımlar atmayı planlıyor. Çevre aktivistleri ise deniz tabanındaki maden arama çalışmalarının ertelenmesi gerektiğini savunuyor.

Son zamanlarda, dünya genelinde birçok otomobil üreticisi üretim süreçlerini elektrikli araçlara kaydırmaya başladı. NPD'nin Teknoloji ve Analiz Direktörü Kjersti Dahle, bulunan rezervin, rüzgar türbinlerindeki mıknatıslar ve elektrikli araçların motorları için kullanılan pahalı nadir mineralleri içerdiğini belirtti.

Dahle, bu rezervin, Avrupa Komisyonu'nun kritik mineraller listesinde bulunan magnezyum, niyobyum, kobalt ve nadir toprak mineralleri arasında olduğunu ifade ederek, bulunan rezervin hangi alanlarda kullanılabileceğine dair tahminlerde bulundu.