Bilim insanları, yüzlerdeki farklılıkların annenin hamilelik sırasında yediği besinlerle ilişkili olduğunu duyurdu. Nature Communications dergisinde yayınlanan bir çalışmada uluslararası araştırmacılar, anne diyetindeki protein seviyesinin mTORC1 aktivitesini düzenlediğini ve bu düzenlemenin embriyoların yüz şeklinde ince ama belirgin değişikliklere neden olduğunu buldular. Bu durum, farklı yüz özelliklerinin bir "spektrum" oluşturduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, hamile farelere ve balıklara farklı diyetler verdiler ve bunun rahimlerindeki mTORC1 sinyalini değiştirdiğini ve yavrularının belirli yüz özelliklerine sahip olduğunu buldular. Protein ağırlıklı beslenen çocukların burunlarının ve çenelerinin daha geniş olduğunu tespit ettiler.

Deprem Korkusu Nasıl Yenilir? Deprem Korkusu Nasıl Yenilir?

İnsanların görünüşlerindeki ince farklılıkların anne karnında beslenme tarafından tetiklenen genler tarafından yaratıldığı belirtilirken, hamilelik sırasında ne kadar çok protein tüketilirse, 'mTORC1' genlerinin o kadar aktif hale geldiği kaydedildi. Bu durum, bir bebeğin yüz görünümünde "ince ayar" yapabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar, anneleri daha düşük proteinli gıdalarla beslemenin daha ince yüzlere ve daha sivri yüz hatlarına yol açtığını belirtti. Bu durumun bazı hayvanlara doğdukları ortama bağlı olarak bir avantaj sağlayabileceği düşünülmektedir. Örneğin, anneleri düşük besinli bir diyet tüketen bazı balık türlerinde, yavruların daha uzun ve ince burunlu olma olasılığının daha yüksek olduğu belirtilmektedir. Bu durum, yavruların, besin bulunabilirliğinin düşük olduğu bölgelerde yiyecek aramada avantaj sağlayabileceği anlamına gelmektedir.