Sosyal Güvenlik Kurumu, sahte sigortalılık ve iş yeri vakalarıyla mücadelede daha sıkı önlemler alıyor. Sahte sigortalılık ve sahte iş yeri takip platformu, kurum tarafından oluşturuldu. Bu platform, iş yerinde çalışmadığı halde sigorta yaptıranlar ve sahte iş yeri sahipleri için ciddi yaptırımlar içeriyor. Sahte sigorta ile emekli olanların emekli aylıkları kesilirken, SGK ödenen emekli maaşlarını faiziyle geri alıyor ve hapis cezası da dahil olmak üzere çeşitli yaptırımlar uygulanıyor.
SGK, Sahte Sigortalılık ve İş Yeri İle Mücadelede Yeni Platform Oluşturdu
Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, TV100'e yaptığı açıklamada, "Sahte sigortalılık ve sahte iş yeri üzerinden haksız kazanç elde etmek isteyen birçok vatandaş var. Bunlarla ilgili yasa koyucu şu anda bir platform oluşturdu. Bu platform üzerinden SGK inceleme işlemine başladı" dedi. Yılmaz'a göre, sahte sigortalılık, kağıt üzerinde gösterilen ancak fiziksel olarak iş yerinde bulunmayan bir durumu ifade ederken, sahte iş yeri ise gerçekte faaliyeti olmayan ama çalışıyormuş gibi gösterilen iş yerlerini içeriyor.
Yapılan açıklamalarda vurgulanan noktalar şu şekilde:
Sahte Sigortalılık ve İş Yeri: Riskler ve Tehditler
Emin Yılmaz, kadınların doğum parası almak veya işsizlik parası almak gibi nedenlerle sahte sigortalılık ve iş yeri düzenlemelerine başvurduğunu belirtti. Ancak bu yollara başvuranlar, hapis ve para cezalarıyla karşı karşıya kalabilirler. Bağlanan aylıklar iptal edilirken, ödenen maaş ve diğer parasal değerler faiziyle geri alınacak ve hizmet günleri iptal edilecek.
Yılmaz, bu uygulamaları hayata geçirenler için hapis cezalarının kapıda olduğunu belirtti. Yüz kızartıcı suç olarak değerlendirilen sahte işle uğraşanlar, 2 ila 5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilirler.