Geleneklerimiz, bizi biz yapan, toplumu mayalandırıp büyüten, fertleri toplum, toplumu millet, milleti devlet yapan kültür değerlerimiz. onları korumak, yaşayarak yaşatmak, gelecek kuşaklara sağlıklı ve diri olarak aktarmak herkesin üzerine düşen görevdir diye düşünüyorum. Düşünmekle yetinmiyor bu köşeden paylaşıyorum her zaman.
Binlerce yıllık şanlı tarihimizde Ortaasya'dan, Önasya'ya yani Anadolu'ya getirdiğimiz geleneklerimiz bin yıldır bizimle birlikte Anadolu'nun her yerinde yaşamakta ve yaşamaya da devam edecektir. Bu geleneklerimizden bazıları, Halk Oyunlarımız, sazımız, sözümüz bizimle gelmiştir. Beş bin yıl önce halayları, halk oyunları nasılsa, müziğimiz nasılsa bugünde ana tema değişmeden bu değerleri korumuşuz.
Nevruz- Yeni gün yani bahar bayramı, baharın gelişi, Sultan Nevruz gibi adlarla Türk dünyasında anılan “Nevruz” bayramı Anadolu'nun her yerinde olaysız kutlandı buna çok seviniyoruz. Daha canlı daha etkin kutlanmalı, önümüzdeki yıllarda resmi tatil yapılarak kutlanmalıdır temennimiz bu yöndedir.
Ancak; Nevruz Osmaniye'de başka kutlandı bu sene. Sayın valimiz Celalattin Cerrah beyefendinin başkanlığında Osmaniye Belediye başkanımız sayın Kadir Kara beyefendinin büyük destek ve katkılarıyla, dernekler il müdürümüz Adnan Gizlice'nin sivil tolum kuruluşlarının desteklerini de yanına alarak toplumun bütün kesimlerini kucaklayarak yapmış olduğu organizasyon büyük takdir toplamıştır. Sivil toplum kuruluşlarımızın içerisinde olduğu her etkinlik Osmaniye'de beğeni ve saygı toplamıştır, beğenilmiştir.
20 Mart 2010 Cumartesi akşam saat 19.30'da başlayan programda OFAD Halk Oyunları topluluğunun “Sinsin” ateşini yakarak başlayan kutlamalar, Seyfi Metin'in okuduğu Nevruz şiiri OFAD'lı Aşık Vuslati'nin okuduğu türkülerle devam etmiştir. Havai fişekler eşliğinde devam eden program Sayın valimizin, belediye başkanımızın ve illası da Osmaniye halkının katılımı ile doruğa çıkmış, Urfalılar derneğinin sıra gecesi alanda bulunan yaklaşık 300 kişinin aynı anda halay tutması ile Nevruz sultanlaşmıştır. Kuzey Kafkasya derneğinin hazırladığı yöresel yemekler, Kumarlılar derneğinin hazırladığı Tirşik, Ulaşlılar derneğinin hazırladığı Toğa, Urfalılar derneğinin hazırladığı çiğköfte üzerinden emekli Astsubaylar derneğinin ikram ettiği tatlı geceye renk ve tat katmıştır.
21 Mart Pazar günü belediye önünden başlayan Nevruz yürüyüşü, Belediyemizin mehter takımı eşliğinde Cumhuriyet meydanına kadar devam etmiş, resmi nevruz programı yapılmıştır. Demir döğülmüş, yumurta tokuşturulmuş, baharın sevinci güvercinlerin uçurulması ile devam etmiş, ardından Türkistan pilavı ikram edilmiştir.
Bu güzellikler 1997 Nevruz kutlamalarında okuduğum Nevruz türküsünü hatırlattı bana.
Altaylar'dan, Viyana'ya
Nevruz Türk'ün bayramıdır
Armağanımız dünyaya
Nevruz Türk'ün bayramıdır
Nevruz Bahar bayramıdır.
Bir koku sarar havayı
Kuşlar bozarlar yuvayı
Yiğitler kurar halayı
Nevruz Türk'ün bayramıdır
Nevruz Bahar bayramıdır
Türlü nebatlar açılır
Çayır çimene saçılır
Koyun kuzudan seçilir
Nevruz Türkün bayramıdır
Nevruz Bahar bayramıdır
Çalar davul oynar kızlar
Baharda yüreğim sızlar
Toyda içilir kımızlar
Nevruz Türkün bayramıdır
Nevruz Bahar bayramıdır
Türküm diyen gelsin beri
Dertleri edelim geri
Satık buğra handan beri
Nevruz Türkün bayramıdır
Nevruz Bahar bayramıdır
Kar erir dereler akar
Gençler aşk ateşi yakar
Gök gürülder şimşek çakar
Nevruz Türkün bayramıdır
Nevruz Bahar bayramıdır
Ateş yanar duman tüter
Gül açılır bülbül öter
Sevdalılar niyet tutar
Nevruz Türkün bayramıdır
Nevruz Bahar bayramıdır
Asya'dan getirdik onu
Avrupa'ya gitti ünü
Bu konu Türk'e has konu
Nevruz Türkün bayramıdır
Nevruz Bahar bayramıdır
Dedem Korkut kopuz çalar
Obalara haber salar
Abdullah hülyaya dalar
Nevruz Türkün bayramıdır
Nevruz Bahar bayramıdır
Osmaniye'de aktif bir sivil toplum kuruluşunun ve Nevruz kutlamalarının yürütme kurulu üyesi olarak, başta sayın valimize, belediye başkanımıza, Dernekler il müdürümüze, katkıda bulunan, Türk Ocakları derneğine, Osmaniye Folklor Araştırma Derneğine, Karatepe kilim kooperatifi başkanlığına Ulaşlılar derneğine, Yörükler derneğine, Alevi Bektaşi derneğine, Atatürkçü düşünce derneğine, Emekli Astsubaylar derneğine, Kumarlılar derneğine, , Osmaniye Dağcılık Kulübüne, Kuzey Kafkasya Kültür derneği, Muhtarlar derneğine, Tülücüler derneğine, Güvercin sevenler derneklerinin yöneticilerine, birlkikte çalışlarak daha güzelin yapılacağını ispatladıkları için teşekkür ediyorum. Meydanda programımızı bir müzik seti gibi dinleten Yunus Gülşa'ya Ayrıca; programları canlı yayınlayarak, halka duyuran ORT'ye, etkinlikleri gazetelerine taşıyarak destek veren gazetelerimize, etkinlik öncesi ve sonrası dinleyicilerine duyurularda bulunan radyolarımıza, daha önemlisi katılarak destek veren Osmaniye halkına çok teşekkür ediyor desteklerinin devamını bekliyoruz.