Mujibur Rahman, 17 Mart 1920 tarihinde Bangladeş'in Bugura bölgesinde doğdu. Orta sınıftan bir toprak sahibinin çocuğu olarak dünyaya gelen Rahman, Kalküta ve Dakka üniversitelerinde hukuk ve siyasal bilimler eğitimi aldı. Genç yaşta, İngilizler ve Pakistan yönetimi karşısında bağımsızlık mücadelesine katıldı ve bu süreçte kısa bir süre hapis yattı.

Siyasi Kariyeri ve Bangladeş'in Bağımsızlık Süreci

1949 yılında Avami Birliği'ni kurarak partisinin genel sekreterliğini üstlenen Rahman, 1955 yılında Pakistan Ulusal Meclisi'ne seçildi. 1958’de Muhammed Eyüb Han’ın askeri darbesine karşı durarak halkın takdirini kazandı. 1965 yılında Doğu Pakistan için özerklik öngören bir plan hazırladı. Bu plan, ülkenin bölünmesi olarak değerlendirildi ve Rahman’ın tutuklanması, halkın Eyüb Han yönetimine karşı öfkesini artırdı. Şubat 1969’da kitlesel ayaklanmanın ardından serbest bırakıldı.

Ediz Ün kimdir? CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün aslen nereli, kaç yaşında ve evli mi? Ediz Ün kimdir? CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün aslen nereli, kaç yaşında ve evli mi?

Bangladeş'in Kuruluşu ve İlk Yıllar

Mart 1969’da Eyüb Han’ın istifasıyla Yahya Han göreve geldi. Aralık 1970 seçimlerinde Avami Birliği, Doğu Pakistan için ayrılan sandalyelerin çoğunu kazanarak mecliste çoğunluğu sağladı. Yahya Han’ın Rahman’ın özerklik talebine karşı sert tutumu meclisi süresiz kapatmasına yol açtı. Rahman, Doğu Pakistan’da genel grev ilan etti. Çözüme ulaşılamayınca Batı Pakistan askerleri Dakka’yı işgal etti ve Rahman’ı tutukladı. Doğu Pakistan'da iç savaş sırasında milyonlarca kişi Hindistan'a sığındı. Hindistan’ın askeri müdahalesiyle Batı Pakistan kuvvetleri geri çekildi.

Başbakanlık ve Devlet Başkanlığı

Zülfikar Ali Butto tarafından serbest bırakılan Mujibur Rahman, Ocak 1972'de Bangladeş’in ilk başbakanı oldu. Ancak ülkenin artan sorunlarını çözme konusunda yeterli başarı sağlayamadı ve daha baskıcı bir yönetim sergileyerek 1975 başlarında devlet başkanlığını da üstlendi. 15 Ağustos 1975 tarihinde gerçekleştirilen bir darbe sonucunda yaşamını yitirdi.

Editör: Havva Andırır