Türkiye'deki milyonlarca emekli, temmuz ayında yapılacak maaş zammına odaklandı. Geçim mücadelesi her geçen gün daha da zorlaşan emeklilerin gündeminde temmuzda yapılacak maaş zamları yer alıyor.

EMEKLİLERE YÜZDE 25 ZAM BEKLENİYOR

Yapılan hesaplamalara göre, işçi ve çiftçi emeklisine yüzde 25 zam yapılması bekleniyor. 6 aylık enflasyonun yüzde 25.4 çıkacağı tahmin ediliyor. Böylelikle en düşük emekli aylığına temmuzda en az yüzde 25 oranında zam yapılması bekleniyor.

ENFLASYON KAYBI TELAFİ EDİLECEK

Merkez Bankası'nın anketine göre ilk dört ayda yüzde 18.72 olan enflasyon, mayıs ayında yüzde 3, haziran ayında ise yüzde 2.54 daha artacak. Enflasyonun tahmin edilen rakamlara yakın olması halinde, haziran sonunda tüketici enflasyonu yüzde 25.4'e ulaşması bekleniyor. Temmuzda memur ve emeklilere, gerçekleşen enflasyon hesaba alınarak zam yapılacağı için bu kesimin kısmen de olsa enflasyon kaybını telafi edeceği belirtiliyor.

ASGARİ ÜCRETİN ARTIRILMASI GEREKİYOR

Asgari ücretin reel alım gücünün düşmesiyle ilgili endişeler de artıyor. Enflasyon beklentilerine göre, asgari ücretin 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere en az 21 bin 320 liraya çıkarılması gerekiyor. Aksi halde, asgari ücretle geçinenlerin ve bir miktar üzerinde maaş alanların zorlu bir süreçle karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.

Kripto para vergisi Meclis’ten geçti mi, vergi alınacak mı? Kripto para vergisi Meclis’ten geçti mi, vergi alınacak mı?

KAZANÇLARIN AÇLIK SINIRININ ALTINA DÜŞMESİ RİSKİ

Asgari ücretin artırılmaması halinde en az 10 milyon çalışanın, açlık sınırının altında bir gelirle yaşam mücadelesi verebileceği endişesi de gündeme geliyor. Bu nedenle, hem emeklilerin hem de çalışanların maaş ve gelirlerindeki artışlar büyük önem taşıyor.