Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden en çok SSK'lı çalışanların yararlandığını belirtti. Karakaş'a göre, 2023 yılında 2 milyon 193 bin kişi emekli oldu ve bunların yaklaşık 1 milyon 800 bini EYT'li. Karakaş, EYT düzenlemesiyle birlikte 2025 Ocak ayına kadar 1 milyondan fazla EYT'linin daha emekli olabileceğini vurguladı.

SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı Kapsamında Emeklilik İstatistikleri

2023 yılı istatistiklerine göre, SSK kapsamında 1 milyon 925 bin, BAĞ-KUR kapsamında 183 bin, Emekli Sandığı kapsamında ise 86 kişiye yaşlılık aylığı bağlandı. Toplamda 2 milyon 193 bin 791 kişi emekli oldu.

Memurlar EYT Düzenlemesinden Daha Az Yararlanıyor

KFC artık Türkiye’den çekiliyor, kapanacak mı? KFC Türkiye’de neden kapanıyor? KFC artık Türkiye’den çekiliyor, kapanacak mı? KFC Türkiye’de neden kapanıyor?

Karakaş'a göre, EYT düzenlemesinden en az yararlanan kesim memurlar. Memurların emekli olmaya sıcak bakmamasının nedenleri arasında ikramiyelerin etkisi, 3600 ek gösterge beklentisi, seyyanen zammın emekli maaşlarına yansımaması ve çalışırken aldıkları ile emekli olduktan sonra alacakları maaş arasındaki uçurum yer alıyor.

Bağ-Kur Prim Gün Sayısının Düşürülmesiyle Bağ-Kur'luların Emekli Sayısının Artması Bekleniyor

Bağ-Kur prim gün sayısının 9000'den 7200 güne indirilmesiyle Bağ-Kur'luların emekli sayısının artması bekleniyor. Bu düzenleme ile yaklaşık 1 milyona yakın Bağ-Kur'lu esnafın emekli olabileceği düşünülüyor.

EYT düzenlemesinin etkileri ve emekli sayıları konusunda yaşanan gelişmeleri yakından takip etmek için sosyal güvenlik açıklamaları ve istatistiklerinin düzenli olarak incelenmesi gerekiyor.